Ontwijken Apple en Google belasting via Nederland?

Hoe betalen Apple en Google minder belasting?

Apple en Google gebruiken volgens berichten in de media de zogenaamde Double Irish Dutch Sandwich structuur om zo min mogelijk winstbelasting te betalen. Deze methodes werken kennelijk goed, want Apple bespaart zo’n 2,4 miljard dollar en Google zo’n 2,2 miljard euro (bron: www.elsevierfiscaal.nl). 

Voor de complete tekst verwijzen we naar de link.


Doel

De structuren die Apple en Google gebruiken hebben als doel om zo voordelig mogelijk te schuiven met het inkomen. Hierdoor is het mogelijk om de bedrijfswinsten daar te laten "vallen" waar de belasting laag of zelfs niet aanwezig is.

Double Irish

De bedrijven laten hun inkomen dat gegenereerd is in Europa via een Ierse limited lopen. Deze limited valt onder een holding die vanuit een belastingparadijs wordt bestuurd en die het inkomen uiteindelijk ontvangt. Het inkomen wordt ook daar belast.

Dutch Sandwich

Nederland wordt gebruikt als een soort doorgeefluik van het geld. De inkomsten uit Europa worden via Ierland naar Nederland gestuurd, die vervolgens de inkomsten voor het grootste deel doorschuift naar het belastingparadijs.

Antwoord: ja en het is nog legaal ook!

De staatssecretaris van Financiën bevestigt dat deze constructies legaal zijn en ziet hij ook geen reden voor ingrijpen. Nederland profiteert juist van de extra geldstromen. Verder is bij deze constructies vaak sprake van uitstel van belastingheffing. De structuren zijn complex en daarmee kostbaar om in stand te houden.  Wilt u meer weten, neem dan contact op. 

 

Bron: Antwoord d.d. 23 mei op kamervragen Braakhuis & El Fassed over Apple