Wat is de meest flexibele manier om in Nederland contractanten in dienst te nemen?

Wat is de meest flexibele manier om in Nederland contractanten in dienst te nemen?

Veel ondernemingen hebben tijdelijke werknemers of contractanten nodig. Misschien is jouw onderneming seizoensgebonden of ben je een starter die snel wil groeien, maar weet je nog niet precies hoeveel personeel je in de toekomst nodig zal hebben. In sommige branches is projectmatig werk de norm en wordt er afhankelijk van de zakelijke uitdagingen aan de lopende band uitgebreid of ingekrompen.

In Nederland kun je contractanten zowel rechtstreeks als via een payrollbedrijf werven. Het payrollbedrijf is de feitelijke werkgever van de werknemer en regelt alles met betrekking tot de payrolladministratie waaronder belastingzaken en andere inhoudingen. De optie van een payrollbedrijf heeft echter nog meer voordelen voor werkgevers op de Nederlandse arbeidsmarkt.

Een payrollbedrijf bezorgt je maximale flexibiliteit voor jouw team

Als je een werkgever bent en jouw contractanten rechtstreeks in dienst neemt, moet je hen voor de gehele contractperiode betalen. Er zijn enkele uitzonderingen op deze regel zoals wanneer de werknemer een diefstal heeft gepleegd of zich schuldig heeft gemaakt aan fysiek mishandeling. Echter, onder normale omstandigheden, zelfs wanneer jouw bedrijf verandering nodig heeft, ben je nog steeds verplicht de contractant voor de gehele contractperiode te betalen.

Echter, bij een payrollovereenkomst geldt dat de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor tijdelijke werknemers moet worden gehanteerd. Dat betekent dat het payrollbedrijf voor contractanten de volgende opzegtermijnen voor het verlopen van het arbeidscontract in acht moet nemen:

0 tot 12 werkweken: 0 kalenderdagen
12 tot 26 werkweken: 5 kalenderdagen
26 tot 52 werkweken: 10 kalenderdagen 52 tot en met 78 werkweken : 14 kalenderdagen

Indien jouw bedrijf in de eerste 18 maanden verandering nodig heeft, of indien je vindt dat de contractant niet goed past binnen jouw team of bedrijfscultuur, kun je eenvoudigweg de toepasselijke opzegtermijn hanteren. Er worden geen vragen gesteld, er volgen geen juridische processen en ook het verzamelen van bewijsstukken of onderhandelingen met de contractant zijn niet nodig.

Een payrollbedrijf is een optie met weinig risico’s voor werkgevers en werknemers

Permanent werknemers aannemen kan lastig zijn, tijdrovend en—als je het verkeerd doet—duur. Het is onmogelijk om een exact getal te geven voor de kosten van een verkeerde indienstneming maar je hebt dan tijd en geld besteed aan het inwerken en trainen. Ook is het mogelijk dat er gespannen klantenrelaties, misgelopen verkoopkansen en een laag moreel onder de overige werknemers ontstaan.

Het beëindigen van een vast arbeidscontract na een proefperiode van een maand, is ingewikkeld. Je kunt het niet zomaar opzeggen zelfs als je niet tevreden bent met de kwaliteit van het werk. Je zou een dossier met bewijsstukken moeten bijhouden, meerdere schriftelijke waarschuwingen moeten geven en een verbeterplan voor de persoon moeten opstellen.

Ook voor de werknemer is het niet zonder risico om een permanente functie aan te nemen. Het is niet altijd mogelijk voor hen om al tijdens het sollicitatiegesprek aan te geven of ze het een leuke baan zullen vinden, of dat ze goed met hun nieuwe collega’s zullen kunnen opschieten. Om deze risico’s te minimaliseren, bieden sommige bedrijven aanstellingen aan die tijdelijk zijn met de mogelijkheid tot vast. Via het traject van payrolling, kan de tijdelijke werknemer of contractant zijn functie bij jouw bedrijf beginnen en, als het goed gaat en beide partijen tevreden zijn, kun je hen op permante basis aannemen aan het eind van hun contract.

Samengevat, de optie van payrolling geeft je de flexibiliteit die jouw bedrijf nodig heeft. Het verkleint ook jouw risico’s. Een slechte indienstneming heeft invloed op alle betrokken partijen, en een tijdelijk contract is een manier om je ervan te verzekeren dat de kandidaat het meest geschikt is voor de functie en jouw bedrijfscultuur.

We adviseren werkgevers en wervingsbureau ’s graag over de beste opties voor hun Nederlandse arbeidscontracten. Indien je vragen hebt, neem contact met ons op.