Wanneer is offshoring interessant?
Offshoring, het verplaatsen van je bedrijfsactiviteiten naar het buitenland voor een gunstiger belastingklimaat, is van alle dag. Welbeschouwd bieden wij in Nederland ook diverse offshore mogelijkheden, onder andere omdat we voor inkomsten uit royalties gunstige belastingvoordelen kennen. Wanneer is het zinvol om een buitenlandse onderneming op te richten om minder belasting te betalen? Onze belastingadviseur Ton Krol legt uit.
Door de ophef rondom de ‘Panama Papers’ in 2015 is offshoring in kwaad daglicht gekomen. Het Panamese bedrijf Mossack Fonseca richtte destijds meer dan 214.000 brievenbusfirma’s op in ruim 20 verschillende landen die bekend stonden als belastingparadijzen.
De firma’s konden daarmee het vermogen van hun klanten parkeren zodat ze daar zo min mogelijk belasting over hoefden te betalen. Naast de vele illegale praktijken bleken veel 'Panama constructies' ook volkomen legaal te zijn. De Panama Papers hebben deze vorm van offshoring weliswaar een slechte naam bezorgd maar het is beslist een geoorloofde manier om je vermogen in een gunstig belastingklimaat onder te brengen. Of het maatschappelijk gewenst is, is een ander verhaal.
Grens offshoring
Van de 500 Nederlandse namen die op de Panama-lijst stonden zal het merendeel waarschijnlijk illegaal zijn. Het waren kleine, MKB-bedrijven waarvan de activiteiten niet groot genoeg waren om een Panama-route goed te kunnen onderbouwen. Dus dan lijkt het meer te gaan om illegaal verkregen vermogen te verbergen dan om het genieten van belastingvoordeel. Voor veel grote bedrijven en mensen met echt veel vermogen en activiteiten, is offshoring beslist een interessante manier om hun vermogen zo goed mogelijk te beheren of te beschermen. De grens voor offshoring ligt ongeveer op 200.000,- winst. Dat is best aanzienlijk. Is dat bedrag lager, dan heeft het niet zoveel zin want dan wegen de kosten van de constructie niet op tegen het belastingvoordeel.
Ook werken en wonen
Belangrijk punt bij het overwegen van een offshore constructie is het feit dat je jouw activiteiten uitvoert in het land waar je gevestigd bent. Heb je een patent of wil je geld uitlenen, dan zou je dat in Panama of op de Kaaiman Eilanden kunnen onderbrengen met lokaal management. Maar handel je in pompen of verkoop je bloemen, dan moet je ook echt in het land van vestiging ondernemen. Daar moet je werken en wonen. Dan pas heb je het recht om daar je belastingen aan te geven en te betalen. Kies je er in dit geval toch voor om je bedrijf daar alleen op papier te vestigen, dan kun je voor grote problemen komen te staan. Daar werken wij ook niet aan mee. Belastingdiensten hebben goed internationaal contact en wisselen gegevens met elkaar uit. Vroeg of laat loop je dan tegen de lamp.
Binnen de wet- en regelgeving
Wij helpen onze klanten om hun financiële zaken zo efficiënt mogelijk te regelen. Niemand betaalt graag veel belasting en iedereen wil dat zijn geld wat oplevert. Dus wij adviseren om al dan niet in bepaalde taxhavens de firma te vestigen of het vermogen onder te brengen in een trust, een fonds of welke vorm dan ook. Maar altijd binnen de wet- en regelgeving die in Nederland en het andere land geldt. Dat is maatwerk want ieder land heeft zo zijn eigen regels en wetten op het gebied van belasting. En wat voor het ene bedrijf wenselijk is, is dat voor het andere bedrijf niet.
Nederlandse belastingvoordelen
Ook in Nederland zijn veel buitenlandse ondernemingen gevestigd om gebruik te maken van onze belastingvoordelen. Die blijken aantrekkelijk te zijn voor de Starbucksen van deze wereld. Het lijkt belasting ontduiken, maar dat is het niet. Het is niets meer of minder dan efficiënt en effectief gebruik maken van de mogelijkheden die er zijn, volgens de regels die het land stelt.
Maak een afspraak
Wilt u meer weten over ons belastingadvies en uitvoering van offshore constructies voor uw onderneming of uw privé vermogen? Neem contact met ons op voor een afspraak. Tijdens een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze dienstverlening voor uw situatie.